Presenteren Presentatietraining

Leer presenteren met de presentatietraining!

De presentatietraining is de ideale manier om te leren presenteren voor een groep. Presenteren vinden veel mensen eng waardoor dit ten koste kan gaan van de boodschap. Tijdens de presentatietraining leren de deelnemers dat het zeker mogelijk is om te leren presenteren voor een groep. Met behulp van professionele begeleiding staat u straks ook zelfverzekerd voor de groep. Vraag hier een vrijblijvende offerte aan!

Presenteren

‘Me me mijn presentatie za zal gaan o over ho honden’ zullen mijn woorden zijn geweest toen ik ruim tien jaar geleden voor het eerst voor een groep moest staan om mijn verhaal te vertellen. Verlegen met mijn handen in mijn broekzakken stond ik mijn verhaal te vertellen terwijl alle ogen op mij gericht waren. Doodeng vond ik het, en als ik toen eens geweten zou hebben dat presenteren iets is wat je de rest van je leven zult moeten doen…
Presenteren, je hebt er talent voor of je hebt het niet. Sommige mensen staan hakkelend en stotterend voor de groep terwijl andere mensen met gemak met een simpel betoog een groep kunnen overtuigen dat de aarde plat is. Dit betekent natuurlijk niet dat presenteren niet te leren is, iedereen kan een goede spreker worden met voldoende oefening. Maar presenteren gaat niet alleen om de woorden die je gebruikt, het gaat om hoe je ze brengt. Niet de woorden die je gebruikt zullen mensen overtuigen om naar je te luisteren. Je houding, uitspraak en gebaren is hetgene wat overkomt op mensen.

Spontaan presenteren met presentatietraining

Woorden zijn uit je hoofd te leren, maar een goede houding en uitbundigheid zijn (karakter)eigenschappen. Dit betekent niet dat deze eigenschappen niet te leren en te verbeteren zijn. Iedereen kan een goede spreker zijn, zolang er maar genoeg tijd en energie in gestoken wordt. Mensen die er erg veel moeite kunnen trainingen volgen om meer zelfverzekerd te worden, maar je kunt ook prima jezelf leren om beter te worden. Oefening baart kunst, en dat geldt zeker voor presentatie skills. Ten eerste kun je aan je houding werken, niemand houdt lang zijn aandacht vast bij iemand die met gebogen rug en naar de grond kijkend een verhaal probeert te vertellen. Schouders naar achter, een rechte rug en de kin omhoog zorgen ervoor dat je er zelfverzekerd uitziet en dat zorgt ervoor dat mensen naar je willen luisteren. Dit kun je jezelf aanleren tijdens het presenteren, maar je kunt het jezelf ook door tijdens het dagelijkse leven te presenteren presentatietraining geven aan jezelf. Ga niet met een uitgezakte houding voor de kassa staan bij de supermarkt, maar ga er met trots staan, alsof je de enigste persoon op aarde bent die het lef heeft om een tros bananen te kopen.
Naast houding, is ook lichaamstaal een belangrijk onderdeel bij het geven van een goede presentatie. Mensen horen je woorden als je woorden spreekt met je armen naast je lichaam, maar mensen onthouden je woorden als je ze verduidelijkt met je hele lichaam. Door het verhaal naast met je klanken, ook met je armen, handen, ogen en gezicht te vertellen, horen/ zien mensen je verhaal twee keer waardoor je boodschap beter zal aankomen. Ook dit is iets wat makkelijk is te oefenen in het dagelijkse leven. Tuurlijk kun je tijdens het avondeten met je handen onder tafel vertellen dat je op straat zo’n leuke situatie hebt meegemaakt, maar door je handen uitgebreid mee te laten vertellen, maak je het verhaal veel levendiger en geef je mensen het gevoel dat ze er zelf bij zijn geweest. Voorkom daarbij wel dat je door rondvliegende borden je toeschouwers je eten gaat presenteren presentatietraining aan jezelf moet wel veilig blijven.
Ook is bij het geven van een goede presentatie, je stem erg belangrijk. Om goed te kunnen communiceren met mensen, moet je hard en duidelijk praten en een goede intonatie hebben. Een goede, duidelijke stem komt natuurlijk veel beter aan dan een zacht, onverstaanbaar stemmetje.