Presenteren leren

Presenteren leren bij Herman Otten!

Train je Team biedt verschillende teamtrainingen aan voor bedrijven en organisaties. De trainingen worden op een leuke en interactieve wijze gegeven zodat iedereen er veel van opsteekt. Zo kunt u presenteren leren middels de presentatietraining. Presenteren is niet zomaar te leren maar met professionele begeleiding kunt u ook straks zelfverzekerd voor een groep staan. Bekijk hier de presentatietraining en vraag een vrijblijvende offerte aan!

Presenteren kan iedereen leren

Trainingen zijn er op een ontelbaar aantal vlakken. Omdat veel mensen moeite hebben met een of meerdere aspecten van het geven van een presentatie zijn er ook diverse trainingen op het gebied van leren presenteren. Een presentatietraining is namelijk de beste methode om het eigen presenteren te verbeteren en zich te bekwamen in het spreken voor groepen, het overbrengen van een duidelijke boodschap en het beïnvloeden en inspireren van een groep toehoorders, of dit nou een zaal van honderden of duizenden mensen is of een kleine groep van niet meer dan tien personen. Presentatietraining vindt plaats in een overzichtelijke groep die bij voorkeur bestaat uit mensen die elkaar vertrouwen en feedback durven geven – en dus ook kritiek en lof van elkaar durven ontvangen. De gezamenlijke inspanning om elkaars presentaties te beoordelen en bekritiseren levert succes op gaandeweg tijdens een presentatietraining, omdat deelnemers gedwongen worden kritisch naar zichzelf te kijken en te streven, met hulp van de andere deelnemers, de eigen groei te bewerkstellen. Leren presenteren is een uitdaging, maar het is heel goed mogelijk in een presentatietraining die daarvoor alle ruimte biedt.

Presenteren leren tijdens een teambuilding

Een bedrijfsuitje dat opgezet is als teambuilding bevat idealiter een activiteit waar de werknemers van het bedrijf een dag zoet mee zijn, of een periode actief mee zijn. Dit kan bijvoorbeeld een aantal weken achter elkaar wekelijks een dagdeel zijn. Een presentatietraining leent zich ook goed voor teambuilding, omdat het feit dat werknemers reeds collega’s zijn en elkaar dus vaak vrij goed kennen en al tijdens het werk beoordelen op professionele kwaliteiten. Daarom zal in een groep deelnemers aan een training die van hetzelfde bedrijf afkomstig is en met elkaar samenwerkt in de dagelijkse praktijk effectief een trainingsgroep kunnen vormen. Mensen zijn al op elkaar ingespeeld en willen elkaar verder helpen, hebben hetzelfde doel, namelijk: groeien in presentatievaardigheden en beter leren presenteren. Een groep collega’s kan de presentatietraining benutten voor ieders individuele kwaliteiten en tegelijkertijd als groep getraind raken in het geven van zowel positieve als negatieve ofwel opbouwende kritiek en samenwerking. De training geeft een gevoel van verbondenheid die ook nawerkt in de tijd na afloop van de training. Een goede teambuilding bewerkstelligt deze atmosfeer in de groep op speelse wijze en een presentatietraining is daarvoor een geschikte en uitdagende activiteit die veel oplevert voor alle betrokken partijen.

Trainingen in presenteren

Presentatietraining gaat in op alle aspecten die bij het geven van een presentatie aan bod komen. Onmiskenbaar is het effect van oefening de grootste leerschool tijdens de trainingen, ook om van lichte presentatieangst af te komen. De meest ervaren sprekers rapporteren dat zij, zelfs na het geven van talloze voordrachten, iets van podiumvrees ervaren en dat dit niet nodig als negatief wordt ervaren. De huiver voor presenteren vermindert in de loop van de tijd en de lichte spanning die overblijft is effectief omdat de spreker er scherper en alert door is. Dat dit werkt en tot eigen voordeel kan worden ingezet wordt duidelijk in de presentatietrainingen die deelnemers helpen goede en inspirerende presentaties te geven. Presenteren kan iedereen leren!