Presentatie Angst

Kom af van uw presentatie angst met een training!

Veel mensen hebben last van presentatie angst. Bibberende handen, onvaste stem en een rode nek kunnen de gevolgen zijn. Heel vervelend wanneer u geregeld voor publiek een presentatie moet geven. Tijdens de presentatie training komen de deelnemers hun angst onder ogen en wordt er op een constructieve manier gewerkt aan een zelfverzekerde houding. Wilt u ook af van uw presentatie angst? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan!

Presentatie angst: Een nachtmerrie met een remedie

Presentatieangst is een veel voorkomende angst die mensen in het professionele leven ontzettend kan belemmeren. Door het leven heen wordt er al vanaf jonge leeftijd beroep gedaan op mensen om te spreken in het openbaar, maar dat gaat maar weinig mensen makkelijk af. Het beklemmende gevoel dat veel mensen ervaren wanneer zij genoodzaakt zijn bepaalde informatie te presenteren, hindert hen om de taak van het presenteren goed uit te voeren. Angst voor het spreken verstoort de concentratie. Hakkelend spreken, slecht uit de woorden komen of de draad van het verhaal kwijtraken zijn allemaal verbonden aan presentatieangst. Er zijn dan ook ontzettend veel factoren verbonden aan een goede manier van presenteren. Zo moet een spreker letten op zijn of haar houding, de manier waarop de ruimte in gekeken wordt, het volume en de toon van de stem, de soepele verloop van het verhaal en de kracht van de gehele presentatie. Dat alles zal zonder complicaties moeten gebeuren terwijl de ruimte gevuld is met keurende blikken die op de spreker gericht zijn. Het is dus geen wonder dat dit voor veel mensen geen aangename of gemakkelijke ervaring is. Wanneer leden van een groep of team deze angst ervaren, is de kans groot dat het de efficiƫntie van het team tegengaat. Dat kan frictie veroorzaken, wat teambuilding tegengaat. Teambuilding is noodzakelijk voor het goed functioneren van een team, omdat er zonder eenheid in de groep veel tijd en moeite verloren gaat aan communicatie en het oplossen van interne problemen. Daarnaast zorgt een gebrek aan teambuilding voor onprettige spanningen in de groep die de werkvloer een minder aangename plek kunnen maken. Gelukkig is er presentatietraining, om dit probleem aan te gaan.

Presentatie angst: Een oplossing

Een presentatietraining is een cursus die precies datgene aanpakt wat hierboven als probleem wordt aangegeven: angst bij het presenteren. Tijdens een presentatietraining krijgen de mensen die de training volgen uitleg over technieken die tijdens het presenteren kunnen worden toegepast. Hierbij is te denken aan de bovengenoemde houding en toon, maar bijvoorbeeld ook wat vaardigheden betreffende het geboeid houden van je publiek, of het brengen van argumenten met overtuigingskracht. Het is daarnaast een belangrijk doel van de presentatietraining dat men in een realistische omgeving kunt oefenen met de opgedane kennis. Het oefenen zal de zelfverzekerdheid vergroten, en zorgt ervoor dat cursisten na de training steviger in hun schoenen staan. Tijdens de presentatietraining leert de groep ook goede feedback geven en ontvangen. Een team dat deze training ondergaat, doet zo naast het presenteren meteen aan teambuilding. Het gevoel van eenheid binnen het team wordt vergroot doordat de leden van de groep op elkaar leren vertrouwen. Cursisten zijn elkaars publiek, leven zich in elkaar in, en helpen elkaar met feedback en aandachtig luisteren. Groepen die op deze manier aan teambuilding hebben gedaan zullen merken dat dit de efficiƫntie binnen het team en de prestaties van het team aanzienlijk zullen verbeteren. Zowel de communicatie onderling als naar buiten toe zal gemakkelijker en met positiever resultaat verlopen.
Een presentatietraining is zodoende een bijzonder effectieve, leuke en leerzame manier om te leren presenteren, om te gaan met presentatie angst en teambuilding te bevorderen.